cupa menstruala forma

Cupa menstruala si posibile riscuri

Cat de sigur este sa folosesti cupa menstruala?

Cupele menstruale pot avea un risc mai mare de a produce sindromul socului toxic decat tampoanele, conform studiilor care s-au facut. Sindromul socului toxic a fost de cele mai multe ori asociat cu utilizarea tampoanelor, dar un nou studiu sustine faptul ca o cupa menstruala poate reprezenta un risc mult mai mare decat acestea. Favorite pentru caracteristicile lor economice si ecologice, cupele menstruale au devenit foarte populare in ultimii ani si sunt vazute de multi ca o alternativa mai etica si mai igienica fata de celelalte metode clasice de protectie, cum ar fi absorbandele sau tampoanele.

Totusi, studiul, publicat in revista „Microbiologie de mediu aplicata”, sustine faptul ca o bacterie care ar produce sindromul, poate sa ramana in cupa menstruala, chiar si dupa ce a fost spalata. Cercetatorii din Lyon, Franta, au examinat materialele a diferite tampoane si cupe menstruale pentru a stabili care dintre acestea poate sa creasca riscul de infectie cu acele bacterii ce produc sindromul de soc toxic.

Rezultatele au aratat faptul ca acele cupe menstruale prezinta riscul de producere a sindromului din cauza aerului care patrunde deodata in vagin, atunci cand dispozitivul este inserat. Ceea ce sustin cercetatorii este ca, acest aspect ar duce la dezvoltarea streptococului auriu, o bacterie comuna ce duce la aparitia infectiilor.

Constructia cupei menstruale, o posibila cauza a dezvoltarii bacteriilor

Forma si volumul cupei  ar determina patrunderea aerului in vagin si ar face ca bacteria sa se dezvolte. Studiile au mai evidentiat si faptul ca, dupa ce cupa a fost spalata si de 3 ori, un anumita cantitate de bacterii (streptococul auriu) a ramas in cupa chiar si 8 ore dupa. „Instructiile in ceea ce priveste utilizarea cupei indica faptul ca aceasta poate fi scoasa, golita si clatita cu apa inainte de a fi reinserata, dar rezultatele noastre arata faptul ca femeile vor reintroduce o cupa contaminata, daca tin cont de acest sfat”, sustin studiile. Asta se intampla pentru ca streptococul auriu formeaza o pelicula compacta atunci cand intra in contact cu o cupa menstruala si poate deveni, ulterior, rezistenta la clatirea cu apa.

Cum ar trebui sa procedeze cele care vor sa utilizeze cupa menstruala?

sterilizare cupa menstruala

 

Cupa menstruala prezinta anumite riscuri, asa cum am vazut. Insa, femeile care vor sa utilizeze aceste cupe menstruale sunt sfatuite sa investeasca intr-o a doua cupa care va permite sterilizarea intre utilizari, prin plasarea cupei folosite in apa clocotita. Cercetatorii au mai observat si o usoara crestere a nivelului streptococului auriu si a toxinelor in interiorul cupei menstruale, comparativ cu tampoanele, din cauza patrunderii aerului atunci cand este introdusa cupa. Daca insa cupa este fiarta suficient de mult timp, aceste bacterii vor disparea. De asemenea, in cazul in care se foloseste o cupa de dimensiune mai mica, riscul de producere a infectiilor este mai mic.

„Utilizarea tampoanelor va continua sa fie asociata cu sindromul socului toxic si s-au inregistrat si anumite cazuri de aparitie a acestui sindrom si atunci cand s-a folosit o cupa menstruala” sustine Dr. Gerard Lina, profesoara de microbiologie la Universitatea Claude Bernard, din Lyon. Totusi, trebuie mentionat faptul ca aceste produse au fost testate intr-un laborator si nu de catre femei reale. De aceea, ar fi necesare studii in plus care sa determine intreaga paleta de riscuri ale cupei menstruale. Studiul a mai aflat si ca tampoanele care sunt fabricate doar din bumbac nu sunt mai sigure dacat cele care sunt facute dintr-o combinatie de materiale.

„Rezultatele noastre nu sustin ipoteza conform careia tampoanele facute exclusiv din bumbac organic sunt mai sigure decat produse din materiale combinate, cum ar fi vascoza, sau decat cele facute doar din acest material”, sustine Lina. Sindromul socului toxic este rar, dar este posibil sa apara si el este asociat cu utilizarea tampoanelor de catre tinerele femei. Totusi, poate sa apara la orice varsta si poate fi fatal daca nu se iau imediat masuri de a trata aceasta boala.

Care sunt simptomele sindromului de soc toxic?

Simptomele pot sa includa:

  • febra mare
  • diaree
  • albul ochilor devine rosu si apar si dificultati in respiratie.  Daca este identificat din timp, este mult mai usor de tratat si cele care sufera de aceasta afectiune se vor recupera mult mai repede.

Daca consideri ca ai putea suferi de acest sindrom, este necesar sa ajungi la medic in cel mai scurt timp pentru a beneficia de tratamentul adecvat.

cupa menstruala forma

Important de retinut!

Riscurile utilizarii cupei menstruale exista, sunt reale! Dar aceste riscuri exista in cazul tuturor produselor care sunt utilizate si care intra in contact cu pielea umana sau sunt introduse in organism. Important este ca fiecare sa se informeze cat mai bine asupra riscurilor care exista, dar si asupra tuturor modalitatilor de prevenire a infectiilor si a posibililor boli!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *