prezervative

Istoria prezervativelor

Este posibil sa ramaneti extrem de surprinsi de faptul ca prezervativele exista de mii de ani. Se pare ca oamenii utilizau aceasta creatie atat ca metoda de control al nasterii, cat si ca forma de transmitere a bolilor. Au existat, de-a lungul timpului, o serie de inventii de-a dreptul ingenioase, facandu-se adevarate progrese in ceea ce priveste designul, dar si eficienta lor.

Cand au fost inventate prezervativele? Cine au fost acei oameni care le-au creat si cum s-a trecut de la o simpla tesatura la un produs care este mai subtire decat poate fi un fir de par? Aceste aspecte le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Primele dovezi ale existentei „prezervativului preistoric”

Prima dovada a existentei prezervativului in istorie dateaza din anii 13.000 I.H. Astfel, este vorba de anumite picturi dintr-o pestera din orasul francez Combarelles, imagini in care se prezenta un barbat care purta ceva asemanator cu un prezervativ, in timp ce intretinea relatii intime. Si binecunoscutele hieroglife egiptene prezentau barbati care purtau anumite obiecte pe organele lor sexuale insa, nu se stie cu exactitate daca le purtau din motive sexuale sau era vorba de un anumit ritual. Egiptenii s-au numarat printre primele popoare care au purtat aceste obiecte si erau realizate din in, erau subtiri si in culori diferite.

Nici asiaticii nu sunt straini in ceea ce priveste utilizarea anumitor forme de prezervative. Dovezile care dateza din secolul al XIV-lea arata utilizarea lor de catre clasele superioare asiatice. Insa, spre deosebire de prezervativele din zilele noastre, acelea acopereau doar varful penisului. Chinezii obisnuiau sa le faca dintr-o hartie speciala uleioasa sau din intestine de miel.

Prezervativul in lupta cu sifilisul

Sifilisul era o boala care facea ravagii atat in Asia, cat si pe teritoriul Europei si se incerca o stopare a raspandirii acestei boli care ducea, in cele din urma, la deces. Astfel ca, medicul de origine italiana Gabrielle Fallopius a creat un soi de prezervativ facut dintr-o panza care era inmuiata in anumite substante chimice care trebuiau sa apere impotriva raspandirii sifilisului. Acest aspect apare in tratatul sau din anul 1594. Conform datelor din acea perioada, 1100 de barbati au dorit sa incerce panza, astfel ca au acceptat sa le fie asezata pe organ si legata cu o panglica. In mod remarcabil, niciunul dintre acestia nu s-a imbolnavit de sifilis in urma relatiilor sexuale pe care le-au intretinut.

prezervative

Inventatorul prezervativului din cauciuc

Dupa aproximativ 250 de ani de cand Gabrielle Fallopius a creat prezervativele, inventatorul american Chearles Goodyear este cel care a dat nastere prezervativului din cauciuc. Insa, in acest stadiu, prezervativele erau destul de groase, insa erau mai sigure pentru ca nu se rupeau atat de usor. Cei care voiau sa le foloseasca  erau sfatuiti sa spele prezervativele inainte de a le folosi.

Prezervativul in timpul Primului Razboi Mondial

Germania a fost singura tara care a inceput sa distribuie prezervative soldatilor ei, in timpul razboiului. Guvernul britanic, urmat de Statele Unite au hotarat sa nu procedeze la fel, pentru ca au considerat ca distributia lor in randul armatei ar declansa numai efecte negative. Rezultatul a fost acela ca 5% din armata britanica a suferit de boli venerice in timpul razboiului. Epidemia de gonoree si de sifilis a provocat un adevarat dezastru in randul soldatilor britanici, estimandu-se ca mai mult de 100.000 de soldati au fost spitalizati din motive mai mult decat evidente.

Anul 1919 este anul in care s-au inventat prezervativele din latex

Frederick Killian este cel care a inventat prezervativul din latex de unica folosinta, in anul 1919. Latexul este un material considerat extrem de compatibil cu organismul uman, fiind considerat mai de calitate decat cele realizate din cauciuc.

Prezervativele erau mai subtiri, mai rezistente si erau percepute altfel de catre utilizatori. In urma ridicarii interdictiei de publicitate a prezervativelor, producatorii au inceput sa imbunatateasca anumite aspecte ale acestui produs, cum ar fi numele, ambalajul, dar si calitatea si aspectul sau. Scopul era sa fie cat mai atragatoare pentru cei care voiau sa le cumpere si sa le utilizeze. 100 de ani mai tarziu acest luru este inca valabil, deoarece marile companii ca Durex sau Ansell, vin cu campanii inovatoare si provocatoare pentru a creste interesul populatiei fata de aceste produse. Eforturile lor nu au ramas fara rezultat, vanzarile inregistrand nivele destul de mari. In aceasta perioada s-au introdus si metodele de control a calitatii, inclusiv umplerea prezervativelor cu aer si utilizarea testelor pentru verificarea posibilelor defecte, cum ar fi gaurile.

Durex, compania care creeza doar calitate

Compania Durex punea mare pret pe calitatea produselor pe care le fabrica. De aceea, incepand cu anul 1953 a inceput sa utilizeze metode electronice de testare a calitatii prezervativelor. Acesta a fost un pas imens in ceea ce priveste controlul calitatii si de crestere a eficientei lor ca metoda de contraceptie, dar si de protectie impotriva bolilor venerice. In 1957, Durex a inventat primul prezervativ cu lubrifiant. Acesta este un aspect important, mai ales ca se dorea ca folosirea lui sa fie cat mai placuta si mai sigura. Totodata, In urma epidemiei SIDA care a avut loc prin anii ’80, prezervativele au fost aprobate si comercializate ca metoda de prevenire a raspandirii virusului HIV.

Prezervativul a inceput sa fie disponibil in farmacii, supermarketuri, incepand sa fie utilizat la scara larga in intreaga lume. In anul 1988, prezervativul era metoda preferata de contraceptie a cuplurilor casatorite, depasind cu mult pilula contraceptiva. Astazi, continua sa fie utilizat de catre toti cei care doresc sa se mentina sanatosi, dar si sa previna posibilele sarcini. Orice persoana responsabila ar trebui sa apeleze la prezervative Durex ori de cate ori intretine relatii intime, indiferent ca partenerul sau este unul stabil sau nu.

De ce sa folosesti prezervativul?

Raspunsul la aceasta intrebare este mai mult decat evident. Pentru ca:

  • te protejeaza atat pe tine, cat si pe partenera ta si nu are efecte secundare (doar in cazul unei alergii la latex);
  • ajuta la prevenirea ejacularii premature si sunt foarte usor de folosit;
  • poate spori placerea sexuala si poate fi asezat de ambii parteneri;
  • se poate obtine atat din supermarketuri, cat si de la farmacii si online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *