sisteme neortodoxe

Sisteme de moralitate neortodoxe

Unii cred ca legile date de Dumnezeu definesc exact ceea ce este bine si ceea ce este rau. Altii cred ca cea mai corecta actiune a oamenilor este cea care respecta vita omeneasca si care urmareste principiile virtutilor sau dreptatii. Si totusi, altii contrazic  faptul ca actiunile  pot fi judecate doar de urmarile acestora.

Relativismul moral sustine ca moralitatea  este relativa cu cultura care o produce si ca nici un principiu universale de bine sau de rau ar exista pe acest pamant. Insa unele sisteme de moralitate, din punctul nostru de vedere, sunt pur si simplu bizare si neortodoxe.

Filosoful Yangzi, din secolul 4 dinaintea erei noastre, nu a lasat nici o scriere care sa-i ateste munca, insemnand faptul ca ideile sale trebuie sa fie spicuite din partea criticilor ostili si a povestirilor semi-mitologice legate de moralitate.

Potrivit cu aceste surse limitate cu vedere la acest sistem de moralitate, Yangzi credea ca  fiintele umane trebuie sa faca doar ceea ce este spre binele lor sau inspre interesele famiilor si prietenilor acestora apropiati. Sub filosofia “wei wo” (totul pentru mine insumi), Yangzi evidentia importanta sustinerii propriului stil de viata, a ramane sincer cu tine insuti si evitarea legaturilor in afacerile externe ale altora.

Yangistii credeau ca o persoana ar trebui sa isi doreasca o viata lunga si sanatoasa, in timp ce evita a se deda la prea multe placeri senzoriale (care pot dauna sanatatea pe termen lung). Yangzi insusi era descris  ca un barbat care nu ar fi dat ceva de la el pentru profitul lumii-asa o moralitate avea acesta.

In timp ce implicarile politice pot duce la beneficii  (de bogatie si de statut), yangistii inca priveau acest lucru ca pe  o miscare riscanta  si prin urmare care nu se merita. Yanhzi credea de asemenea ca a lucra pentru binele societatii era ceva stupid, de vreme ce nu se poate sa ai o relatie cu toata societatea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *